На 03.10.2022 г. (понеделник) от 20.00 ч. в кино Одеон“ ще се

...
На 03.10.2022 г. (понеделник) от 20.00 ч. в кино Одеон“ ще се
Коментари Харесай

Премиера на документалния филм „С внимание към детайла“ – 3 октомври, 20.00 ч., кино „Одеон“

На 03.10.2022 година (понеделник) от 20.00 ч. в кино „ Одеон “ ще се състои премиерата на документалния филм „ С внимание към детайла “ – документален филм-очерк за оператора и преподавателя от ВИТИЗ/НАТФИЗ – доц. Георги Карайорданов. Той е един от основателите на кинообразованието в България – през 1973 година дружно с Христо Христов и Неделчо Милев, той слага началото на кинофакултета на тогавашния ВИТИЗ „ Кр. Сарафов “.

Негови студенти през годините са едни от най-титулуваните оператори в българското кино – Георги Николов, Емилия Стоева, Константин Занков, Иван Варимезов, Иван Тонев, Стефан Иванов, Рали Ралчев, Емил Христов, Калин Иванов и Красимир Андонов, някои от които вземат участие персонално в снимането на своите спомени-възстановки, които са значима част от наличието на кино лентата. Филмът е осъществен с скъпата поддръжка на управлението на НАТФИЗ „ Кр. Сарафов “ и на ректора проф. Семерджиев.

Сценарист на кино лентата е един от най-популярните модерни български писатели – Момчил Николов. Екипът на кино лентата включва възпитаничката на НАТФИЗ – режисьорът Деси Томбушева, оператор е докторантът и преподавател Здравко Ружев, а продуцент е преподавателят доц. Георги Николов.

През  погледа и спомените на студентите на доцент Георги Карайорданов се построява облика на акуратен и придирчив учител, основал основите на операторското обучение в България и подготвил доста от най-успешните оператори в българското кино. Филмът за първи път събира на екран най-големите имена на операторското майсторство в България.

Филмът е филмът е осъществен от Меджикшоп с поддръжката на Национален Филмов Център и взе участие в формалната селекция на фестивала „ Златното око “ 2022 в гр. Попово.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР